skip to Main Content
68% Dient Jaarrekeningen Op Tijd In

68% dient jaarrekeningen op tijd in

Van alle bedrijven die verplicht zijn de jaarrekeningen over 2010 te deponeren bij de Kamer van Koophandel, heeft 68% dit op tijd gedaan. Dit aantal is de afgelopen jaren nog nooit zo hoog geweest. In de vier jaar dat de cijfers worden gemeten is dit percentage gestegen van 60% naar 68%. Dat blijkt uit een onderzoek van Financieel Dagblad in samenwerking met kredietmanagementbedrijf Graydon.

Verplicht indienen jaarstukken

In Nederland zijn 755.000 ondernemingen verplicht om binnen dertien maanden na het einde van het boekjaar de jaarstukken in te dienen. Deze verplichte deponering van de jaarrekeningen zorgt voor de financiële transparantie van bedrijven. De jaarstukken over het boekjaar 2010 hadden dus op 31 januari 2010 binnen moeten zijn. Op 28 februari 2012 bleek dat een percentage van 68% van alle ondernemingen dat ook daadwerkelijk had gedaan. Van 32% moet de jaarrekening dus nog steeds binnenkomen.

Blijft een zorgelijke situatie

De lichte stijging van de bedrijven die wel op tijd deponeren, komt volgens Gertjan Kaart, algemeen directeur van Graydon, doordat bedrijven er zelf meer aandacht aan schenken en doordat kredietbeoordelaars, banken en andere ondernemers tijdig vragen om de financiële cijfers. Toch blijft de heer Kaart het een zorgelijke situatie vinden dan ruim 32% van de bedrijven niet op tijd heeft gereageerd en de stukken, al dan niet via een administratiekantoor, heeft ingediend. Bedrijven realiseren zich volgens hem onvoldoende wat de consequenties daarvan kunnen zijn. Bovendien missen ondernemers hiermee een kans om hun leveranciers en financiers vertrouwen te geven.

Naleving verplichte deponering

In Nederland wordt de controle op de naleving van de deponeringsverplichting uitgevoerd door Belastingdienst Holland-Midden. Van deze instelling krijgen bedrijven die niet op tijd de stukken hebben aangeleverd, een brief om dit alsnog te dien. Indien er niet op dit verzoek wordt gereageerd, lopen bedrijven de kans dat er een onderzoek wordt gestart door de Belastingdienst.

Zaken behandeld dor het OM

Het afgelopen jaar heeft de belastingdienst ruim duizend onderzoeken gedaan en werd er in ongeveer de helft van de gevallen een proces-verbaal opgemaakt. In 2011 werden door het Openbaar Ministerie een recordaantal van in totaal 524 zaken behandeld, waarin een bedrijf een transactie, een strafbeschikking of, na tussenkomst van de rechter, een boete werd opgelegd.

Geef een reactie