skip to Main Content
De Voor- En Nadelen Van Payrolling

De voor- en nadelen van payrolling

Payrolling: wat is het ook alweer?

Payrolling is het uit handen geven van administratieve taken. Een payrollbedrijf neemt met een overeenkomst de salarisadministratie en het juridisch werkgeverschap van een bedrijf over. Deze constructie heeft een boel voordelen. Maar elk voordeel heeft natuurlijk ook zijn nadeel. In dit blog leggen wij uit wat de voor- en nadelen zijn van payrolling.

Voordeel: geen rompslomp

Voor u als werkgever is het bijzonder prettig dat u geen administratieve rompslomp meer heeft. U maakt gebruik van een payrollbedrijf, zodat u de complexe personeels- en salarisadministratie niet meer zelf hoeft te doen. 

Voordeel: minder risico

U geeft een paar risico’s uit handen als u als werkgever een payrollbedrijf inschakelt. Het afgeven van risico’s van het werkgeverschap heeft voordelen. Zo is van tevoren duidelijk wat de loonkosten zijn en u draait als werkgever niet op voor de kosten van doorbetaling bij onder andere ziekteverzuim. Ook hoeft u geen ontslagvergoeding uit te keren. 

Voordeel: flexibiliteit

U kunt als werkgever die een payrollbedrijf inschakelt vrij eenvoudig afscheid nemen van een payrollmedewerker door de payroll overeenkomst te beëindigen. 

Nadeel: stoppen met werk

De nadelen van payroll zijn voornamelijk voor de werknemer. Als het bedrijf waarvoor hij of zij werkt stopt met het payrollbedrijf, is de werknemer afhankelijk van het payrollbedrijf of hij of zij vervangend werk krijgt of ontslagen wordt. Hier komt dus enige onzekerheid bij kijken.

Nadeel: secundaire arbeidsvoorwaarden

Er kunnen verschillen zitten tussen de secundaire arbeidsvoorwaarden van die van payrollmedewerkers en vast medewerkers die in dienst zijn van het bedrijf zelf. Dat betekent overigens niet dat deze per se slechter zijn. Waar veel mkb-bedrijven de secundaire arbeidsvoorwaarden niet goed op orde hebben, hebben payrollbedrijven dit vaak wel.

Nadeel: het gevoel er ‘niet helemaal bij te horen’

Het is mogelijk dat een payrollmedewerker zich minder verbonden voelt met het bedrijf zelf. Hier speelt de bedrijfscultuur een belangrijke rol in. Gelukkig blijkt dit effect in de praktijk vaak mee te vallen voor payrollmedewerkers. In grote lijnen worden payrollmedewerkers hetzelfde behandeld als vaste medewerkers.

Meer informatie over payrolling

Voor zowel werkgever als werknemer heeft payrolling dus enkele voordelen. Voor de werknemer is het fijn om te weten dat zijn loon, reiskosten etc. in goede handen zijn. Dit is immers de core-business van payrollbedrijven. Daarnaast heeft de werknemer dezelfde rechten als de collega’s in vaste dienst. Voor u als werkgever is het fijn om veel taken uit handen te kunnen geven aan het payrollbedrijf en dat u zich zodoende weer echt op ondernemen kunt richten. 

Wilt u meer weten over het uit handen geven van bepaalde taken binnen uw bedrijf? Houd dan goed ons nieuwsoverzicht in de gaten voor meer informatie, tips en tricks die u en uw bedrijf kunnen helpen!